تولید کیت های شناسایی همزمان آنفلوآنزا و کرونا ، شرایط نگهداری واکسن های دپو شده در کشور
به گزارش هولی، رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ضمن هشدار نسبت به تجویز غیرمنطقی و بی رویه آنتی بیوتیک ها و خطر مقاومت های میکروبی، گفت ...
به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، محمدمهدی گویا در نشست خبری هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی، گفت: امروز اولین روز هفته اطلاع رسانی کنترل مقاومت میکروبی است. موضوعی بسیار مهم که یکی از مسائل بزرگ مهم در دنیا محسوب می شود. متاسفانه با وقوع پاندمی کرونا در دنیا خیلی از مسائل بهداشتی که برای کنترل آن ها برنامه ریزی شده بود تحت تاثیر پاندمی قرار گرفت و تا حد زیادی به فراموشی سپرده شد؛ از جمله مهم ترین آن ها موضوع مقاومت میکروبی است.
وی افزود: سال ها بود که مسئولین بهداشتی دنیا اعلام می کردند خطر قریب الوقوعی سلامت مردم را تهدید می کند و آن مقاوم شدن میکروارگانسیم ها به درمان است. کم کم این نگرانی ها به واقعیت پیوست و شاهد آن شدیم که میکروارگانیسم های مختلفی در دنیا به دارو های ساده و موجود مقاومت پیدا کردند و به جایی رسید که برای برخی از آن ها درمانی وجود ندارد و برخی دیگر از آن ها به دارو های اصلی و کم عارضه تر مقاوم شدند و تنها به دارو های گرانقیمت و پر عارضه تر پاسخ می دهند که دسترسی به آن ها به راحتی امکان پذیر نیست و این مشکل روز بروز پیچیده تر می شود؛ مگر اینکه تلاش و عزم همگانی و دنیای وجود داشته باشد تا از بروز هرچه بیشتر این واقعه جلوگیری کنیم؛ هرچند که شاید جلوگیری لغت مناسبی برای مقابله با مقاومت میکروبی نباشد.
وی افزود: هر میکروبی که در بدن انسان و حیوان ایجاد بیماری می کند خصیصه ویژه ای دارد که با تغییراتی که به دلیل انتقال آن از بدنی به بدن دیگر در ساختار ژنتیکی اش به وجود می آید، می تواند مقاومت نسبت به دارو هایی که برای درمانش به کار می رود پیدا کند؛ مگر اینکه درایت خاصی برای درمانش وجود داشته باشد تا چنین اتفاقی رخ ندهد.
او ادامه داد: عوامل مختلف در بروز مقاومت میکروبی اثرگذار است و بیشتر موارد مقاومت میکروبی نسبت به میکروارگانیسم ها متاسفانه در بیمارستان ها بویژه بخش های icu رخ می دهد و چنانچه با برنامه ریزی مناسبی جلوی این اتفاقات را بگیریم شاید بتوانیم امیدوارتر به آینده نگاه کنیم.
وی افزود: تغییراتی که در مصرف دارو ها صورت می گیرد و اگر تجویز دارو با حساب و کتاب مناسب باشد، شاید بتوان امیدوار بود که این پدیده دیرتر رخ دهد. برخی دارو های ضد میکروبی بودند که به مدت کوتاهی بعد از آنکه تجویز سراسری آن ها رخ داد، مقاومت میکروبی نسبت به آن ها رخ داد. به عنوان مثال از بین مریض هایی که بر اثر ابتلا به کرونا در icu بستری می شوند حدبیشتر 15 درصد آن ها نیاز به آنتی بیوتیک دارند، ولی متاسفانه شاهدیم که 75 درصد آن ها آنتی بیوتیک دریافت می کنند و این نشان از مصرف بی رویه دارو دارد.
گویا ادامه داد: نمونه دیگر سل های مقاوم به درمان است که دارو های خط اولی که برای آن ها به کار می رفت و در شش ماه بیمار بهبود می یافت از بین رفته و حالا در پی مصرف بی رویه دارو سل هایی به وجود آمده است که نسبت به دارو مقاوم شدند.
وی افزود: مواردی از بیماری های آمیزشی داریم که به دلیل مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها و بروز مقاومت میکروبی و عدم هماهنگی بیمار و پزشک، مبتلایان به این بیماری آمیزشی مقاوم به دارو شدند و به سادگی درمانشان موثر نیست. برخی انواع سوزاک متاسفانه هیچ درمانی ندارند. فرد مبتلا به این بیماری علاوه بر رنج و عذابی که خودش می کشد متاسفانه عفونت خود را می تواند به همسرش منتقل کند. مواردی از میکروب های بیمارستانی داریم که آن ها را با گران ترین دارو ها هم به سختی می توان درمان کرد و متاسفانه مصرف و تجویز بی رویه و مصرف بیش از حد یا کمتر از حد دارو های ضد میکروبی کار را سخت کرده است و کسی که دارو های ضدمیکروبی تجویز می کند باید بیمار خود را کنترل کند و به او آموزش دهد.
گویا ادامه داد: با میکروارگانسیم های مقاوم به دارو و سخت در درمان متعددی روبرو هستیم که هر روز به تعداد آن ها اضافه می شود. متاسفانه مواردی از عفونت HIV را داریم که به دلیل اینکه دارو هایی که برای درمان آن ها به کار می رفت به درستی تجویز و مصرف نشده است به بیماری مقاوم به دارو تبدیل شده اند. میلیون ها تومان هزینه هر ماه درمان فرد مبتلا است. کسی که برای اولین بار داروی پنی سیلین را کشف کرد یعنی دکتر الکساندر فلمینگ در سال 1945 اعلام نمود که دارو را کشف کردم، اما اگر رعایت نکنید این دارو به زودی غیرموثر خواهد شد و هر دارویی هم که دقت در تجویز آن صورت نگیرد تبدیل به داروی بی اثر می شود.
وی گفت: هماهنگی پزشک و بیمار و بخش های مختلفی که برای سلامت دام کار می کنند و بخش های ناظر بر سلامت انسان و سازمان هایی که کار نظارت بر سلامت دارو انجام می دهند، موثر است و باید دقت کافی صورت گیرد تا مصرف دارو در سلامت دام و کارخانه های تولید مواد غذایی با نظارت سازمان غذا و دارو باشد تا از خطر مقاومت میکروبی دور شویم.
رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در ادامه صحبتهایش در پاسخ به سوال ایسنا درباره شرایط نگهداری و دپوی واکسن های وارداتی کرونا، گفت: آنقدر نظارت بر واکسن ها از جمله واکسن کرونا دقیق و حساس و پیچیده است که به مردم اطمینان خاطر می دهم هیچ واکسنی تا وقتی از فیلتر های سختگیرانه سازمان غذا و دارو عبور نکند اصلا اجازه مصرف نخواهد داشت. یکی از مهمترین فیلتر ها تاریخ مصرف واکسن ها و شرایط نگهداری آن ها است و امکان ندارد یک واکسنی که تاریخ مصرفش از طریق غذا و دارو تعیین شده باشد و حتی یک روز از آن تاریخ گذشته باشد، اجازه دهیم که مردم استفاده کنند. ذخیره واکسن در کشور ما با تمام این ملاحظات اجرا شده است و با تاریخ انقضای مناسب نگهداری شده و در اختیار مردم قرار می گیرد.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره شناسایی موارد مبتلا به آنفلوآنزا در کشور، اعلام نمود: تعداد موارد در حال حاضر بسیار کم است و در چندین استان کشور دیده شده است. این آنفلوآنزای فصلی از نوع H3N2 است و تقریبا تمام مواردی که پیدا کردیم از این نوع بوده است و به شدت در حال مراقبت هستیم.
گویا افزود: یکی از کار هایی که اکنون با همکاری انستیتو پاستور انجام می دهیم تولید کیت هایی است که به صورت همزمان هم آنفلوآنزا و هم کووید19 را تشخیص می دهند؛ بنابراین به مر م اطمینان می دهم که ما داریم آنفلوآنزا را به دقت رصد می کنیم و به محض اینکه ببینیم دارد به یک نگرانی تبدیل می شود حتما به اطلاع مردم می رسانیم. ضمن اینکه پیشگیری از آنفلوآنزا و کرونا تفاوتی ندارد و باید رعایت موارد بهداشتی صورت گیرد و طبیعی است که با این رعایت های بهداشتی که در حال انجام است ما انتظار داشته باشیم موارد آنفلوآنزا کم باشد؛ ولی از طرف دیگر یک امکان دیگری را هم باید در نظر گرفت و آنهم این است که وقتی یک سالی مانند سال قبل آنفلوآنزا خیلی کم دیده می شود، این خطر وجود دارد که در بدن برخی افراد ایمنی نسبت به این ویروس کم می شود و در پی آن احتمال ابتلا در سال جا بیشتر می شود و احتمال همه گیری هم به همین نسبت خواهد بود. سازمان دنیای بهداشت هم این پیش بینی را کرده است که ممکن است در سال جاری موارد آنفلوآنزا بیشتر شود.
گویا شرح داد: شرایط بستری برای بیمار مبتلا به آنفلوآنزا تفاوتی با بیمار مبتلا به کرونا ندارد و هر بیمار مبتلا به آنفلوآنزایی که دچار دیسترس تنفسی و تب های شدید شود و نتواند درمان سرپایی را تحمل کند، حتما بستری می شود و این ها پروتکل خاص خود را دارد که همکاران رعایت می کنند؛ چون برخی از این بیماران نیاز به درمان ویژه و کمک تنفسی دارند. در سال جاری و سال گذشته موارد ابتلا به آنفلوآنزا بسیار کم بوده است. سال گذشته و سال جاری به حد آستانه و اعلام هشدار آنفلوآنزا نرسیدیم، ولی اگر چنین اتفاقی رخ دهد حتما اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی افزود: خوشبختانه سال جاری واکسن های تولید داخل آنفلوآنزای کشور را داریم. سال گذشته عمده واکسن ها را وارد می کردیم، ولی سال جاری به هر دو امکان دسترسی داریم و تا جایی که بتوانیم از واکسن تولید داخل که کاملا بررسی شده است را استفاده می کنیم و در صورت لزوم و درصورت کمبود از منابع خارجی تهیه می کنیم و در ابتدای امر هم از واکسن خارجی استفاده کردیم.
به گفته وی، تزریق همزمان واکسن آنفلوآنزا و کرونا امکان پذیر است، اما ترجیح این است که این دو واکسن با فاصله از هم تزریق شوند که نگرانی وجود نداشته باشد.
او با اشاره به اینکه کووید19 بر کنترل بیشتر بیماری ها در ایران و دنیا اثرگذار بوده است، گفت: بیماریابی های ما از جمله در سل و HIV و... دستخوش آسیب شده است و در همه دنیا چنین بوده است، زیرا به دلیل تعداد بالای مبتلایان کرونا بخش زیادی از کار پزشکان به این بخش اختصاص یافته است، ولی تلاش کردیم با برنامه ریزی حساب شده فاصله را کم کنیم و نگذاریم به این برنامه ها آسیب برسد و اکنون هم به دقت برنامه ریزی می کنیم خلاء هایی که در یک سال و نیم گذشته به دلیل کرونا با آن روبرو شدیم را هرچه سریع تر بپوشانیم.
وی افزود: جدی ترین بیماری کشور برای ما به تعداد بیماران بستگی ندارد؛ مثلا بیماری سل یک بیماری جدی است که حتی یک مورد آن هم برایمان مهم است؛ زیرا یک مشکل دنیای است که اگر دیر عمل کنیم به سادگی قابل درمان نخواهد بود. عفونت HIV هم همینطور اهمیت دارد؛ چون تاخیر در شناسایی این بیماران یعنی تعداد بیماران افزایش می یابد. در کنار کرونا مسئله بیماری های گوارشی، آنفلوآنزای فصلی، بیماری های قابل پیشگیری با واکسن که در شرایط حذف آن ها هستیم و... واقع شده است که اهمیت دارند.
منبع: خبرگزاری دانشجو