آنالیز انواع پولیپ روده و رژیم غذایی مناسب آن
به گزارش هولی، پولیپ روده بزرگ تغییرات غیرطبیعی در پوشش داخلی روده است که می تواند در انواع مختلفی ظاهر گردد. هر نوع پولیپ ویژگی ها و خطرات متفاوتی دارد. با وجود اینکه اغلب بی خطرند، اما بعضی ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهند. برای آشنایی بیشتر با پولیپ روده، در این مقاله از خبرنگاران مگ به آنالیز انواع مختلف این عارضه و نحوه پیشگیری از آن به یاری رژیم پولیپ روده می پردازیم.

انواع پولیپ روده بزرگ
پولیپ های روده بزرگ رشد های غیر طبیعی هستند که در پوشش داخلی روده بزرگ ایجاد می شوند. این رشدها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی ها و میزان خطر ابتلا به سرطان متفاوتی دارند.
1. پولیپ های آدنوما تور
این نوع پولیپ ها شایع ترین نوع هستند و به سه دسته تقسیم می شوند: توبولار، ویلوسی و توبولوویلوسی.
آدنوم های توبولار شایع ترین نوع پولیپ های روده بزرگ هستند و حدود 80 درصد از تمام پولیپ های آدنوماتوز را تشکیل می دهند. این پولیپ ها معمولاً کوچک و ساقه دار بوده و میزان آن ها کمتر از نیم اینچ است. شکل آن ها نیز معمولاً لوله ای یا گرد است.
تشکیل آدنوم های توبولار معمولاً سال ها طول می کشد و خطر کمتری دارند. به طور کلی، هرچه پولیپ بزرگ تر (مانند آدنوم های ویلوسی) باشد، احتمال سرطانی شدن آن بیشتر است.
آدنوم های ویلوسی معمولاً پولیپ های ساقه دار بزرگ تری هستند و به شکل گل کلم رشد می نمایند. احتمال سرطانی شدن آدنوم های ویلوسی بیشتر است. آن ها حدود 5 تا 15 درصد از تمام پولیپ های آدنوماتوز را تشکیل می دهند.
بعضی از پولیپ ها که توبولوویلوسی نامیده می شوند، حاوی ترکیبی از رشد توبولار و ویلوسی هستند. آن ها معمولاً 25 تا 75 درصد ویژگی های ویلوسی را دارند و حدود 5 تا 15 درصد از تمام پولیپ های آدنوماتوز را تشکیل می دهند.
2. پولیپ هایپرپلاستیک
این نوع پولیپ های روده بزرگ معمولاً خوش خیم هستند و معمولاً جای نگرانی ندارند. آن ها به ندرت سرطانی می شوند، زیرا پتانسیل بدخیمی پایینی دارند.
3. پولیپ التهابی
این نوع پولیپ ها بیشتر در افرادی که بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو دارند، رخ می دهد. بعضی از افراد ممکن است آن ها را به عنوان شبه پولیپ نیز بشناسند، زیرا آن ها پولیپ واقعی نیستند بلکه واکنشی به التهاب در روده بزرگ هستند.
پولیپ های التهابی معمولاً خوش خیم هستند و به طور کلی خطر تبدیل شدن به سرطان روده بزرگ را ندارند.
4. پولیپ هامارتوماتوز
این نوع پولیپ های روده بزرگ معمولاً غیرسرطانی هستند و بیشتر در بچه ها دیده می شوند. بعضی از افراد ممکن است آن ها را به عنوان پولیپ های جوانی نیز بشناسند.
رژیم پولیپ روده شامل چه غذاهایی است؟
دو عامل اصلی در بروز سرطان روده بزرگ وجود دارد: ژنتیک و عادات غذایی. متاسفانه، شما نمی توانید روی DNA خود تأثیر بگذارید، اما خوشبختانه، عادات غذایی را می توان به راحتی تغییر و اصلاح کرد. در ادامه، مواد مغذی و غذاهایی که به پیشگیری و کنترل بروز پولیپ روده بزرگ یاری می نمایند، را با همدیگر آنالیز می کنیم:
جایگزین کردن منابع گیاهی پروتئین با گوشت قرمز
مصرف بیش از حد گوشت قرمز می تواند منجر به پولیپ روده بزرگ و سرطان گردد. از این رو باید مصرف گوشت قرمز در رژیم غذایی پولیپ روده را به حدبیشتر به 2 تا 3 بار در هفته محدود نموده و پروتئین روزانه را بیشتر به وسیله منابع گیاهی دریافت کرد.
فولات را جزئی از غذای روزانه خود کنید
یکی دیگر از راهکارهای موثر در پیشگیری از پولیپ روده بزرگ، گنجاندن غذاهای غنی از فولات در رژیم غذایی پولیپ روده است. فولات، ویتامینی لازم است که نقش مهمی در تقسیم سلولی و تشکیل سلول های تازه ایفا می نماید. مطالعات نشان داده اند که مصرف روزانه 400 میکروگرم فولات می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
بعضی از غذاهای غنی از فولات عبارتند از: غلات صبحانه غنی شده، اسفناج، مارچوبه، بروکلی، نخود سبز، نان گندم کامل و بادام زمینی.
پری بیوتیک ها و فیبر گیاهی را از دست ندهید
پری بیوتیک ها منابع غنی از فیبر هستند که به عنوان سوخت برای باکتری های مفید روده استفاده می شوند. این باکتری ها با فراوری بوتیرات، محیط اسیدی روده را حفظ می نمایند که به نوبه خود از تشکیل پولیپ ها و سرطان جلوگیری می نماید. بعضی از منابع پری بیوتیک عبارتند از:
- سیر
- پیاز
- گندم
- موز
- تره فرنگی
- آرتیشو (کنگر فرنگی)
به طور خلاصه، تقریباً هر غذای گیاهی برای حفظ سلامت محیط روده مفید است.
سولفورافان هم مصرف کنید
سولفورافان یکی از مواد اصلی سبزیجاتی مثل کلم، بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل است که به عنوان یک ماده ضد سرطان قوی عمل می نماید. بنابراین مصرف منظم این سبزیجات در رژیم غذایی پولیپ روده اثرات مفیدی در حفظ سلامت روده دارد.
کلسیم و ویتامین D را در رژیم پولیپ روده حتما بگنجانید
برای کاهش احتمال ابتلا به پولیپ روده بزرگ و سرطان، توصیه می گردد روزانه حدود 1200 میلی گرم کلسیم (که معادل سه وعده از غذاهای غنی از کلسیم است) به صورت های مختلف مصرف گردد. شیر منبع خوبی از کلسیم است. علاوه بر این، کلسیم را می توان به وسیله بادام، توفو، اسفناج، بروکلی و کلم پیچ نیز دریافت کرد.
در کنار کلسیم، ویتامین D هم نقش مهمی در بدن ایفا و به تنظیم نزدیک به 200 ژن یاری می نماید. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که ویتامین D اثرات ضد سرطانی دارد. توصیه می گردد روزانه حدود 800 تا 1200 واحد بین المللی ویتامین D مصرف گردد.
روی سبزیجات قرمز، زرد و نارنجی بیشتر حساب کنید
سبزیجات قرمز، زرد و نارنجی (مثل انواع فلفل دلمه ای، سیب زمینی شیرین، کدو حلوایی و هویج) به علت غلظت بالای ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها، نقش مهمی در حفظ سلامت روده بزرگ ایفا می نمایند. رنگ زنده این سبزیجات به علت وجود ترکیباتی مانند بتاکاروتن است که پیش ساز ویتامین A بوده و دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی است. مطالعات نشان داده اند که مصرف کافی این سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است.
چربی های سالم را جیگزین چربی های ناسالم کنید
یکی دیگر از عوامل موثر در حفظ سلامت روده بزرگ و پیشگیری از تشکیل پولیپ، مصرف منظم چربی های سالم به ویژه امگا-3 است. امگا-3، نوعی اسید چرب لازم است که نقش مهمی در کاهش التهاب و بهبود عملکرد سلولی در بدن ایفا می نماید.
مطالعات متعدد نشان داده اند که مصرف کافی امگا-3 می تواند به حفظ سلامت سلول های روده بزرگ یاری نموده و خطر ابتلا به پولیپ را کاهش دهد. این اسیدهای چرب با کاهش التهاب در روده و تقویت سیستم ایمنی بدن، از تشکیل پولیپ ها جلوگیری می نمایند.
برترین منابع امگا 3 عبارتند از: آووکادو، روغن زیتون، زیتون، سالمون، تن ماهی، ساردین، ماهی خال مخالی، گردو و دانه کتان.
چای سبز بنوشید
مطالعات متعددی نشان داده اند که چای سبز در پیشگیری از پولیپ و سرطان روده بزرگ مفید است. سعی کنید قهوه صبحگاهی خود را با یک فنجان چای سبز جایگزین کنید یا یک یا دو فنجان چای سبز بدون کافئین بعد از شام بنوشید.
آب کافی بنوشید
بدن ما برای انجام بسیاری از عملنمودهای حیاتی خود به آب احتیاج دارد. یکی از این عملنمودها، هضم غذا و دفع مواد زائد از بدن است. هنگامی که آب کافی نمی نوشیم، روده بزرگ برای جذب آب مورد احتیاج خود، آب را از مدفوع و سایر بافت ها می کشد. این امر باعث سفت شدن مدفوع، یبوست و در نهایت افزایش خطر ابتلا به پولیپ می گردد.
علاوه بر این، کم آبی بدن می تواند باعث غلیظ شدن مواد زائد در روده بزرگ گردد. این مواد زائد غلیظ، حاوی ترکیباتی هستند که می توانند به سلول های روده آسیب رسانده و خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش دهند.
برای حفظ سلامت روده بزرگ و پیشگیری از تشکیل پولیپ، متخصصان توصیه می نمایند که روزانه میزان کافی آب بنوشید. میزان دقیق آب مورد احتیاج بدن هر فرد، بسته به عوامل مختلفی مانند وزن، فعالیت بدنی و شرایط آب و هوایی فرق دارد. اما به طور کلی، نوشیدن 8 لیوان آب در روز برای بیشتر افراد توصیه می گردد.
جمع بندی؛ با توجه به تاثیرات ژنتیکی و عادات غذایی بر بروز پولیپ های روده، اقداماتی مانند کاهش مصرف گوشت قرمز، افزایش فیبر غذایی و مصرف سبزیجات ضد سرطانی نظیر بروکلی و کلم، نقش مهمی در پیشگیری از این مشکل دارند. داشتن رژیم غذایی پولیپ روده نه تنها به پیشگیری از پولیپ های روده بزرگ یاری می نماید، بلکه به بهبود سلامت کلی دستگاه گوارش و کاهش خطر سرطان روده نیز منجر می گردد.
منابع: medicalnewstoday | wikihow
منبع: دیجیکالا مگ