حساسیت و آلرژی به پیاز ؛ علت، علائم و راه های درمان

از علائم آلرژی به پیاز می توان به بروز کهیر و بثورات در هر جای بدن، تورم لب، زبان و گلو و گرفتگی بینی اشاره نمود. برای درمان حساسیت به پیاز می توانید از آنتی هیستامین ها و آلوئه ورا بهره ببرید.

حساسیت و آلرژی به پیاز ؛ علت، علائم و راه های درمان

سرویس سلامت - پیاز ماده ای محبوب است که در بسیاری از غذا ها مورد استفاده قرار می گیرد. اما متاسفانه بعضی افراد به پیاز آلرژی و حساسیت دارند. در بعضی افراد خوردن، لمس کردن یا بوییدن پیاز خام باعث بروز واکنش می گردد. بعضی از افراد نیز هم به پیاز خام و هم پیاز پخته شده آلرژی و حساسیت دارند. در این مقاله با علائم، علت، تشخیص و نحوه درمان حساسیت و آلرژی به پیاز بیشتر آشنا خواهیم شد.

  • تفاوت بین حساسیت و آلرژی به پیاز چیست؟
  • علائم
  • حساسیت های متقابل با آلرژی به پیاز
  • نحوه درمان
  • چطور از بروز واکنش آلرژیک جلوگیری کنیم؟
  • از چه موادی می توان به جای پیاز استفاده کرد؟
  • نحوه تشخیص

تفاوت بین حساسیت و آلرژی به پیاز چیست؟

داشتن آلرژی حقیقی به پیاز امری نادر است. اگر شما به پیاز آلرژی دارید، دستگاه ایمنی بدن تان، پیاز و احتمالا دیگر مواد خانواده پیازیان را جزء مواد خطرناک شناسایی خواهد نمود. سپس بدن تدابیر حفاظتی از جمله رهاسازی مواد شیمیایی مانند هیستامین را انجام می دهد. این مواد شیمیایی می توانند باعث بروز علائم ناراحت نماینده و حتی خطرناک شوند.

داشتن حساسیت به پیاز امری شایع تر است. عدم تحمل غذایی به علت عدم توانایی بدن در فرآیند و هضم غذا های خاص به وجود می آید، نه به علت واکنش دستگاه ایمنی بدن.

عدم تحمل غذایی معمولا باعث بروز واکنش های کمتری نسبت به آلرژی های غذایی می گردد. اگر به پیاز حساسیت دارید، دستگاه ایمنی بدن شما تحریک نخواهد شد، اما ممکن است بعضی از علائم آلرژی غذایی را تجربه کنید. به همین دلیل تشخیص تفاوت بین آلرژی و حساسیت ممکن است سخت باشد.

علائم آلرژی به پیاز چیست؟

اگر شما به پیاز حساسیت و آلرژی دارید، ممکن است یک یا چند علامت داخلی یا خارجی را تجربه کنید. این علائم ممکن است خفیف یا شدید باشند. در بعضی افراد علائم حساسیت بلافاصله بروز پیدا می نمایند، در حالی که در بعضی دیگر ممکن است تا چندین ساعت هیچ علامتی ظاهر نگردد. علائم آلرژی به پیاز عبارتند از:

  • بروز کهیر یا بثورات در هر جای بدن
  • احساس سوزش یا خارش در دهان
  • تورم لب، صورت، زبان یا گلو
  • گرفتگی بینی
  • مشکل تنفسی
  • تهوع و استفراغ
  • اسهال
  • دل درد
  • گرفتگی عضله
  • باد معده
  • سرگیجه
  • آنافیلاکسی یا شوک آلرژیک (این مورد نادر است)

زمانی که پیاز از دستگاه بدن خارج گردد، علائم خفیف اغلب از بین می روند. همچنین می توان از درمان های خانگی برای کاهش علائم خفیف استفاده کرد.

اگر دچار واکنش های شدید مانند استفراغ یا درد معده مداوم، سرگیجه یا مشکل تنفسی شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

در بعضی موارد ممکن است چند روز پس از مصرف پیاز همچنان علائم آلرژی به پیاز را داشته باشید که در این شرایط نیز باید به پزشک مراجعه کنید.

شوک آنافیلاکتیک

اگرچه شوک آنافیلاکتیک به پیاز امری نادر است، اما ممکن است در افرادی که آلرژی شدید دارند روی دهد. این حالت بیشتر با مصرف پیاز خام ایجاد می گردد.

آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانسی است که احتیاج به درمان فوری دارد. علائم آن عبارتند از:

  • سرگیجه
  • گیجی
  • تعرق
  • مشکل تنفسی
  • تورم در دهان و گلو
  • از دست دادن هوشیاری

حساسیت های متقابل با آلرژی به پیاز

اگر شما به پیاز آلرژی دارید، ممکن است به مواد غذایی، گیاهان و موادی که دارای پروتئین های مشابه هستند نیز آلرژی داشته باشید. به این وضعیت، واکنش و حساسیت متقابل گفته می گردد.

از غذا ها می توان به سیر، پیازچه، موسیر، پیاز کوچک و برنجاسف (بومادران) اشاره نمود. در زمان خرید غذا های آماده و بسته بندی شده به برچسب آن ها توجه کنید. غذا هایی که باید از آن ها اجتناب کنید عبارتند از:

  • سالاد های آماده
  • سوسیس و کالباس
  • سس سالسا
  • نان پیتزای آماده
  • کراکر ها
  • سوپ و سس های آماده
  • طعم دهنده ها
  • آب مرغ، گوشت یا سبزیجات
  • پنیر های طعم دار

افرادی که به پیاز آلرژی دارند، ممکن است به گیاهان تیره نرگسیان نیز حساسیت داشته باشند. گیاهانی که ممکن است به آن ها حساسیت داشته باشید عبارتند از:

  • انواع آلیوم ها
  • پیاز وحشی
  • پیازچه وحشی
  • گل لیلی ایستر
  • انواع گل سوسن و سوسن وحشی
  • گل نرگس
  • گل لاله
  • آگاپانتوس (سوسن آفریقایی)
  • گل زنبق
  • گل آلسترومریا

نحوه درمان

موثرترین نوع درمان بستگی به شدت واکنش آلرژیک شما دارد. برای درمان این آلرژی می توان از روش های زیر استفاده کرد:

  • آنتی هیستامین ها: آنتی هیستامین ها به صورت خوراکی یا اسپری در دسترس هستند. این دارو ها با جلوگیری از ترشح هیستامین به کاهش یا از بین بردن واکنش های آلرژیک خفیف مانند کهیر، خارش و گرفتگی بینی یاری می نمایند.
  • آلوئه ورا: آلوئه ورا باعث کاهش هیستامین در بدن نمی گردد، اما می تواند به تسکین کهیر های خارش آور یاری کند.
  • کرم هیدروکورتیزون: استفاده از این داروی موضعی می تواند به کاهش خارش و التهاب یاری کند.
  • اپی نفرین: این داروی تزریقی باید توسط پزشک تجویز گردد و برای درمان واکنش های شدید آلرژیک مانند آنافیلاکسی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • آلبوترول: این یک برونکودیلاتور (گشاد نماینده نایژه) تجویزی است که برای افزایش جریان هوا در لوله های نایژه مورد استفاده قرار می گیرد.

چطور از بروز واکنش آلرژیک جلوگیری کنیم؟

اگر به پیاز آلرژی دارید، اجتناب از مصرف آن بهترین راه برای پیشگیری از بروز علائم آلرژی است. پختن پیاز می تواند باعث کاهش ترکیباتی گردد که واکنش های آلرژیک در بعضی افراد ایجاد می نمایند؛ بنابراین این افراد احتمالا بتوانند پیاز پخته شده را مصرف نمایند.

مصرف روزانه دارو هایی مانند آنتی هیستامین ممکن است در فصل هایی از سال که زمان گرده افشانی گیاهان است به شما یاری کند. اگر تصادفا پیاز مصرف کردید، بهتر است بلافاصله از آنتی هیستامین یا دیگر دارو های ضد آلرژی بهره ببرید.

از چه موادی می توان به جای پیاز استفاده کرد؟

در پخت و پز می توانید از مواد زیر بهره ببرید:

  • آنقوزه: این گیاه از خانواده کرفس سانان است. مزه آن شبیه به سیر و دارای طعمی تند است. زمانی که پخته گردد، خوش طعم می گردد.
  • رازیانه: از این ماده می توانید همانند موسیر بهره ببرید.
  • تربچه: می توانید از تربچه به جای پیاز خام در سالاد ها بهره ببرید.
  • کرفس: طعم آن ممکن است شبیه به پیاز نباشد، اما می توانید در سالاد از آن به جای پیاز بهره ببرید. بعلاوه می توانید از کرفس پخته شده در سوپ و خورشت نیز بهره ببرید.

نحوه تشخیص آلرژی نسبت به پیاز

پزشک می تواند تشخیص دهد که آیا شما به پیاز آلرژی و حساسیت دارید یا خیر. او شما را معاینه فیزیکی نموده و از شما درباره علائم، مصرف غذا، مکمل های غذایی و سبک زندگی سؤال خواهد نمود.

ممکن است پزشک توصیه کند که از یک رژیم حذفی به مدت 5 تا 6 هفته استفاده نموده و سپس نتیجه را به وی گزارش کنید. در طی این رژیم حذفی، شما غذا هایی که محتمل است به آن ها آلرژی داشته باشید را یک به یک حذف می کنید تا بتوانید تشخیص دهید که به کدام یک حساسیت دارید.

همچنین آلرژی و حساسیت غذایی را می توان با چندین آزمایش نیز تشخیص داد. اگر از دارو های ضد افسردگی، آنتی هیستامین ها یا دارو های سوزش معده استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید، چون این دارو ها می توانند بر نتایج آزمایش تاثیر بگذارند. آزمایش هایی که می توانید انجام دهید عبارتند از:

  • آزمایش پوستی پریک (آزمون خراش پوستی): این آزمایش در مطب پزشک انجام می گردد. مقدار کمی مواد آلرژی زا به زیر پوست شما تزریق می گردد. اگر به هر کدام از آن ها آلرژی داشته باشید، کهیر یا دیگر واکنش های آلرژیک بروز پیدا خواهد نمود.
  • آزمایش خون برای اندازه گیری آنتی بادی IgE: از این آزمایش خون برای معین سطح ایمونوگلوبولین E استفاده می گردد. با استفاده از نمونه خون، آلرژن های احتمالی را شناسایی می نمایند.

کلام آخر

داشتن آلرژی حقیقی به پیاز امری نادر است اما حساسیت غذایی به پیاز امری شایع تر است. علائم هر دو بیماری ممکن است مشابه باشند. افرادی که به پیاز حساسیت دارند، ممکن است به سیر، پیازچه و موسیر نیز حساسیت داشته باشند. شدت علائم حساسیت به پیاز می تواند خفیف یا شدید باشد. اگر دچار واکنش های شدید مانند استفراغ یا درد معده مداوم، سرگیجه یا مشکل تنفسی شدید، بهتر است فورا به پزشک مراجعه کنید.

پیشنهاد می کنیم درباره میوه های آلرژی زا نیز مطالعه کنید. لطفا تجربیات و دیدگاه های خود را با ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران به اشتراک بگذارید.

برگرفته از: healthline.com

منبع: ستاره

به "حساسیت و آلرژی به پیاز ؛ علت، علائم و راه های درمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "حساسیت و آلرژی به پیاز ؛ علت، علائم و راه های درمان"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید