تکلیف چینی ها بالاخره معین شد

به گزارش هولی، فرصت برای چینی ها به خاتمه رسید و خاتمه همانطور که وزیر نفت گفته بود در مهر ماه تلکیف توسعه فاز 11 پارس جنوبی معین شد و زین پس مسوولیت این مهم به طور کامل به شرکت پتروپارس واگذار شد.

تکلیف چینی ها بالاخره معین شد

با تور چین سفری خاطره انگیز را تجربه کنید.

به گزارش خبرنگاران، دو سال پیش قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم ایرانی-فرانسوی-چینی توتال، شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) و پتروپارس امضا شد. مهم ترین پاراگراف این قرارداد برای ایران، خط هایی بود که از الگو شدن به کارگیری سیستم تقویت فشار در فاز 11 برای سایر فازهای پارس جنوبی می گفت.

جذب 4.8 میلیارد دلار سرمایه برای ایران و درآمد 84 میلیارد دلاری ایران به وسیله اجرای قرارداد توسعه فاز 11، در درجه دوم اهمیت قرار داشت. درنهایت توتال کار خود را در این فاز آغاز و طبق برنامه حرکت کرد. ساخت نخستین جکت فاز 11 پارس جنوبی توسط شرکت های ایرانی، آغاز به کار دفتر توتال در ایران، انجام کار توتال در فاز 11 طبق زمان بندی، برگزاری مناقصه و هزینه 90 میلیون دلاری توتال در فاز 11 از جمله مهم ترین اقدامات توتال بود.

با خروج ترامپ از برجام اما برگ جدیدی از تعامل بین ایران و توتال گگردده شد و زمزمه های رفتن توتال به گوش رسید. زمزمه هایی که تحقق یافت و این شرکت فرانسوی رسما قرارداد را ترک گفت. بعد از توتال، طبق مفاد قرارداد مسئولیت این شرکت، باید سهم توتال به شرکت چینی واگذار می شد. این اتفاق، شبهاتی را درباره ادامه کار در فاز 11، مناقصه ها، مباحث اقتصادی و به کارگیری سیستم تقویت فشار ایجاد کرد و آنچه که در این میان از اهمیت بیش تری برخوردار است، این بود که باید سیستم تقویت فشار این فاز الگوی فازهای دیگر گردد.

افت فشار فازهای پارس جنوبی یکی از موضوعات مهمی است که همیشه ذهن مسوولان را به خود مشغول نموده است. طبق برنامه ریزی صورت گرفته، فاز دوم توسعه پارس جنوبی نیز به جلوگیری از افت فشار پارس جنوبی اختصاص دارد و هزینه مورد احتیاج برای این فاز، حدود 25 میلیارد دلار برآورد شده است.

در آن موقع مسوولان درباره تکمیل فاز 11، اعلام می کردند که این طرح از نظر اقتصادی مسئله ای وجود ندارد و چنانچه شرکت چینی جایگزین توتال گردد، شرکت چینی سرمایه لازم را دارد. ازسوی دیگر، اگر شرکت چینی هم از قرارداد خارج گردد، شرکت پتروپارس توانایی فراوری گاز طبیعی از مخزن را با تجربه ای که در فازهای 12 و 19 کسب نموده، دارد.

زمزمه های جایگزینی شرکت پتروپارس با شرکت چینی مدتی است که آغاز شده بود، ماه گذشته نیز بیژن زنگنه - وزیر نفت - در این باره گفت: تاکنون چین به طور رسمی اعلام ننموده است که از قرارداد فاز 11 خارج شده، اما عملا این کار را انجام می دهد البته در حال مذاکره با شرکت های چینی هستیم تا این موضوع به صورت مسالمت آمیز حل گردد.

وی با بیان این که هنوز توسعه فاز 11 از تحریم ها معاف نشده است، توضیح داد: یکی از اهداف امضای قرارداد فاز 11، جلوگیری از افت فراوری با یادگیری فشارافزایی در دریا بود و الان از دوستان می خواهم خودشان کار را آغاز نمایند.

زنگنه وعده داد بود که درنهایت میدان فاز 11 پارس جنوبی که به دلیل تحریم ها دچار وقفه شده بود، نهایتا تا سرانجام امسال معین تکلیف گردد و در این دولت، عمده توسعه پارس جنوبی به جز فاز 11 به اتمام می رسد، همچنین کوشش خواهیم کرد که مرحله اول فاز 11 نیز نیمه اول 1400 به بهره برداری برسد.

روز گذشته اما خبری منتشر شد که سرانجام حاشیه های طرح توسعه فاز 11 بود چراکه به طور رسمی اعلام شد که CNPC از قرارداد توسعه فاز 11پارس جنوبی خارج شده و فاز 11 به طور کامل توسط شرکت پتروپارس توسعه خواهد یافت.

وزیر نفت در این باره شرح داد: پتروپارس این قرارداد را به تنهایی ادامه می دهد و تا آخر امسال اولین جکت را نصب خواهیم کرد و بعد به سمت حفاری خواهیم رفت. در ابتدا با 500 میلیون فوت مکعب آغاز خواهیم کرد و بعد ادامه می دهیم.

زنگنه با اشاره به فشارافزایی فاز 11، اظهار کرد: این موضوع بستگی به مذاکراتی که با مپنا و سایر شرکتها داریم، دارد. قصد داشتیم برای این فاز منابع خارجی جذب کنیم و سیستم فشارافزایی هم اجرا گردد. شرکت پتروپارس قرار بود این سیستم را در کنار شرکتهای خارجی یاد بگیرد.

به گفته وی ما معتقد نیستیم در همه کارها از ابتدا می توانیم دکتری داشته باشیم. البته داریم می گیریم ولی روش درستی نیست. فعلا باید ببینیم برای فشارافزایی چه کاری می توانیم انجام دهیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 15 مهر 1398 بروزرسانی: 7 مهر 1399 گردآورنده: huli.ir شناسه مطلب: 344

به "تکلیف چینی ها بالاخره معین شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تکلیف چینی ها بالاخره معین شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید