آشنایی با 5 روش فناورانه برای حل مسائل محیط زیست در کشور
به گزارش هولی، ما در کشور با مسائل محیط زیستی همانند آلودگی هوا روبرو هستیم که با یاری پژوهشگران و فناوران می توان اقدامات موثری برای کاهش آنها انجام داد.
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرنگاران به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در این زمینه هم کارگروه بیوتکنولوژی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای ایجاد هم افزایی میان فعالان این حوزه در کوشش است. این کارگروه با 5 فعالیت عمده در راستای کاهش معضلات محیط زیستی به صورت فناورانه گام برداشته است که در زیر با آنها آشنا می شویم.
1.توسعه فناوری در حوزه هوا و گرد و غبار
مقابله با پدیده گرد و غبار یکی از مسائلی است که مسائل زیادی را برای مردم شهرها و روستاییان ایجاد میکند. در این زمینه با اقدامات فناورانه علاوه بر برطرف این مشکل می توان برای مردم منطقه اشتغال زایی کرد. در این زمینه اقداماتی مانند اجرای پایلوت توسعه فناوری های شورورزی انجام شد تا راهکاری برای تثبیت کانون بحرانی فراوری گرد و غبار باشد. استقرار پیروز گونه های گیاهی گز، اکالیپتوس، سالیکورنیا و کینوا هم در این راستا انجام شد. بعلاوه حمایت از تهیه بانک بذر کلون های ریز گرد در مرکز ملی شورورزی یزد هم سرعت گرفت.
البته شناسایی شرکت های فراوری کننده مالچ های سازگار با محیط زیست و برنامه ریزی اجرای پایلوت مالچ پاشی در کانون های فراوری گردوغبار خوزستان هم اقدام دیگری بود که به یاری کنترل گرد و غبار آمد.
2.توسعه فناوری در حوزه زیست پالایی آب و خاک
پاکسازی زیستی به شکلی فناورانه اقدام دیگری بود که ستاد مد نظر قرار داد تا از توانمندی نیروی متخصص در کشور برای پیشرفت این حوزه استفاده گردد. در این حوزه نیازهای فناورانه چون تصفیه شیرابه پساب ها، حدف نیترات و فلزات سنگین از شبک های آب آشامیدنی، استحصال بیوگاز از واحدهای هضم لجن سامانه تصفیه فاضلاب شهری و بهره برداری از آب های شور در سطح حوضه های آبریز کشور مطرح بود. راه اندازی واحد پایلوت سیستم تصفیه فاضلاب شهری شاهین شهر به روش زیستی در نیروگاه برق شهید منتظری برای تصفیه 300 متر مکعب در روز، از فاضلاب شهری یکی از اقدامات فناورانه در این زمینه است.
3.توسعه فناوری در حوزه سوخت زیستی
سوخت های زیستی یکی از انواع سوخت های تجدیدپذیر است که می تواند به صورت جامد، مایع و گاز باشد. توسعه فراوری آن گامی مهم در کاهش آلودگی های ریست محیطی است. اجرای پیروز پایلوت استفاده از گازوئیل زیستی(B5)در اتوبوس های شهر تهران با همکاری شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه از اقداماتی است که در این حوزه انجام شد.
4. حوزه احیاء جنگل های بلوط و منابع طبیعی
شناسایی و اولویت بندی عوامل انسانی و مدیریتی را باید یکی از اقدامات تاثیرگذار این حوزه بدانیم تا با یاری آن شاهد احیای منابع طبیعی باشیم. بعلاوه در این حوزه نیازهای فناورانه ای مانند آنالیز تاثیرات زوال بلوط بر تنوع زیستی، توسعه سامانه پایش جنگل های بلوط و برآورد ارزش مالی و زیست محیطی جنگل های بلوط هم مطرح است که با توان نیروی متخصص می توان به آنها پاسخ داد.
5. کمیته هماهنگ کننده ارتباطات و فرصت های بین المللی در زمینه بیوتکنولوژی محیطزیست
همیشه بهره گیری از تجربه های متخصصان در سایر کشورها می تواند راه گشای برطرف نیازها باشد. در این حوزه هم می توان از این امکان بهره برد و به وسیله تعامل با سایر پژوهشگران گامی موثر برای حل مسائل و معظلات زیست محیطی کشور باشد.
حمایت از برگزاری نشست های تخصصی، کارگاه های آموزشی و همایش های علمی بین المللی زیست محیطی در مراکز علمی کشور، تعریف پروژه های موثر در حل مسائل زیست محیطی کشور با مشارکت متخصصین داخلی و خارجی با نظارت مستمر بر کیفیت اجرای پروژه ها و توسعه و تسهیل ارتباط علمی میان مراکز علمی و بین المللی معتبر در زمینه محیط زیست و متخصصین و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی ایران بعضی از اقداماتی است که این کمیته انجام می دهد.
منبع: خبرگزاری فارس