8 نکته درباره اهمیت خاک

به گزارش هولی، خاک بستری برای حفظ پوشش گیاهی و تامین امنیت غذایی است اما در کشور ما سالانه حدود 16.7 تن در هکتار خاک از دست می رود این در حالیست که برای تشکیل یک سانتیمتر خاک 100 سال زمان نیاز است.

8 نکته درباره اهمیت خاک

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، خاک علاوه بر حفظ پوشش گیاهی و تامین امنیت غذایی توانایی ذخیره آب درون خود و جلوگیری از وقوع سیلاب را دارد. در ادامه به هشت نکته درباره خاک اشاره شده است:

خاک بستری برای حفظ پوشش گیاهی است. پوشش گیاهی به کشور ما که در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته است، کمک می کند که شرایط اقلیمی متعادلی داشته باشد و از حداقل بارندگی بیشترین استفاده را ببریم.

خاک سبب می شود که بارش های رگباری مناطق مختلف کشور به سرعت تبدیل به سیل و از دسترس خارج نشود. هر چه خاک غنی تر باشد امکان نفوذ و جذب آب بیشتر می شود و در نتیجه می توانیم از یک سفره زیرزمینی و آبخوان مناسب برخوردار باشیم.

کشور ما سه برابر متوسط جهانی تبخیر دارد بنابراین اگر بخواهیم آب را صرفاً از طریق سدسازی ذخیره کنیم بخش زیادی از آن را از طریق تبخیر از دست می دهیم در حالی که با حفاظت از خاک می توانیم آب را زیر زمین نگهداری کنیم و منابع آبی بیشتری در دسترس داشته باشیم.

خاک در کشور ما در مقایسه با سایر کشورها بسیار سخت ساخته می شود و اولین تهدید آن، فرسایش است. در کشور حدود 16.7 تن در هکتار در سال خاک از دست می دهیم همچنین 125 میلیون هکتار از اراضی کشور ما تحت فرسایش آبی و 32 میلیون هکتار تحت فرسایش بادی قرار دارند بنابراین نکته ای که باید به آن توجه کنیم کنترل فرسایش خاک و هدر رفت آن از بالا دست حوضه های آبخیز مناطق کوهستانی و زراعی است.

استفاده بیش از اندازه از کودهای شیمیایی و سموم و شیوه های نادرست دفن زباله سبب می شود که خاک های کشور آلوده شود که این موضوع ارتباط مستقیمی با امنیت غذایی دارد.

برای حفظ خاک باید از بالادست حوضه های آبخیز عملیات حفظ خاک انجام شود. این عملیات چند شیوه دارد که اولین و مهمترین آن حفظ پوشش گیاهی در اراضی شیبدار است. پوشش گیاهی در این اراضی کمک می کند که هنگام بارش باران ذرات خاک شسته نشوند و فرسایش خاک اتفاق نیفتد.

از دیگر اقدامات حفظ خاک می توان به عملیات مکانیکی مانند سدهای کوتاهی که برای کنترل رسوب و فرسایش طراحی می شوند، اشاره کرد. از عملیات بیومکانیکی نیز برای حفظ خاک استفاده می شود که پوشش گیاهی را تقویت و فرسایش را کنترل می کند.

سالانه 250 میلیون متر مکعب خاک وارد سدهای کشور می شود. از این رو سدهایی که با هزینه های بسیار زیاد در کشور ساخته می شود با بی توجهی به موضوع آبخیزداری و حفاظت خاک، پر از رسوب و خاک می شوند بنابراین باید نگاه ویژه ای به اعتبارات سازمان جنگل ها برای انجام پروژه های آبخیزداری شود.

منبع:ایسنا

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 20 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: huli.ir شناسه مطلب: 262

به "8 نکته درباره اهمیت خاک" امتیاز دهید

15 کاربر به "8 نکته درباره اهمیت خاک" امتیاز داده اند | 2.9 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 نکته درباره اهمیت خاک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید