نخستین کوره ساخت سفال اوایل دوره اسلامی در ری کشف شد

به گزارش هولی، نخستین کوره ساخت سفال در اوایل دوره اسلامی در تپه بهرام مقیم آباد ری کشف شد.

نخستین کوره ساخت سفال اوایل دوره اسلامی در ری کشف شد

تپه بهرام مقیم آباد ری با هدف معین عرصه و پیشنهاد حریم و مستندسازی مورد کاوش نهاده شده بود. یک هکتار از فضای درون محوطه مورد آنالیز ژئومغناطیس سنجی نهاده شد تا درک بهتری از مستندسازی محوطه به دست آید تا به این ترتیب به اهداف مورد اشاره پاسخ داده شود. بعضی از گمانه های درون محوطه در محل های معین شده به وسیله دستگاه ژئومغناطیس سنج ایجاد شد.

در نتیجه این آنالیز ها سفال هایی پیدا شد که نشان از ساخته شدن محوطه در دوره ساسانی شده و در قرون اولیه اسلامی مورد استفاده مجدد نهاده شده، بعلاوه این مورد از برش بخش هایی از حصار دوم و استفاده از آن به عنوان کوره ساخت سفال مفروض است.

ار لایه های پایینی این محوطه اطلاعاتی در دسترس قرار نگرفت و علت آن هم سطح آب در درون محوطه بالا و رطوبت انباشت های زیرین زیاد بود.

تنوعی از مواد فرهنگی از قرون اولیه اسلامی و آل بویه در لایه های بالایی که کاوش های باستان شناسی محوطه اغلب در این لایه ها متمرکز بود، یافت شد.

قطعات سفال ساده، لعاب های تک رنگ، لعاب پاشبده و اسگرافیاتو، در کنار قطعات ظروف شیشه ای، قطعات اشیاء مفرغی و آهنی و دکمه های تزیینی استخوانی حاکی از پررونق بودن محوطه در سده های نخست دوره اسلامی است.

از مهم ترین کشفیات باستان شناسی این فصل از کاوش، کشف یک کوره ساخت سفال متعلق قرون اولیه اسلامی در ری است که اولین کوره سفالگری یافت شده از قرون اولیه اسلامی در منطقه ری محسوب می شود.

با کاوش گسترده در این بخش از محوطه باید اطلاعات مهم تری از سنت فراوری سفال در قرون اولیه اسلامی در ری به دست آید.

در کنار مواد فرهنگی شاخص یافت شده از محوطه، بخش دیگری از اهمیت تپه بهرام به ساختار منحصربه فرد معماری این محوطه بازمی شود.

این محوطه از سه حصار تودرتو ساخته شده که حصار بیرونی و حصار میانی آن دارای برج های نگهبانی است، این گونه ساختار نشان می دهد که این محوطه بالقوه یک اقامتگاه اعیانی بوده است. بعلاوه فراوانی قطعات ظروف شیشه ای و اشیاء تزیینی استخوانی در باروی مرکزی گواه دیگری بر اثبات اعیانی بودن این محوطه در سده های نخست دوره اسلامی و چه بسا پیش از اسلام است.

انتظار می رود با کاوش گسترده در باروی مرکزی محوطه و برجستگی های واقع در فضای درون باروی بیرونی اطلاعات حائز اهمیتی از محوطه در سده های نخست دوره اسلامی و احتمالا دوره ساسانی به دست آید.

اهمیت و جایگاه ری در سده های تاریخ ایران با کاوش گسترده این محوطه مهم دوره تاریخی-اسلامی بیشتر آشکار می شود.

منبع: کجارو
انتشار: 19 آذر 1403 بروزرسانی: 19 آذر 1403 گردآورنده: huli.ir شناسه مطلب: 2390

به "نخستین کوره ساخت سفال اوایل دوره اسلامی در ری کشف شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نخستین کوره ساخت سفال اوایل دوره اسلامی در ری کشف شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید