صدور چک برگشتی چه مجازاتی دارد؟
به گزارش هولی، مجازات صدور چک بلامحل با توجه به مبلغ چک متفاوت است.

در قانون هر کاری که مخالف نظم عمومی باشد و امنیت جامعه و افراد را بر هم بزند عمل مجرمانه محسوب می گردد و دارای مجازات است. صدور چک بلامحل یا چک برگشتی نیز یکی از مصادیق بهم زدن نظم عمومی است. کسی که اقدام به صدور چک می نماید باید بداند که قادر به پرداخت مبلغ آن است تا چکش در موعد پرداخت برگشت نخورد. اما بسیار پیش می آید که افراد بدون توجه به مواردی که موجب برگشت خوردن چک می گردد اقدام به صدور آن می نمایند. چک وقتی در دست دارنده آن است در تاریخ مشخصش باید پرداخت گردد. حال اگر کسی اقدام به صدور چک بلامحل یا چک برگشتی کرد چه مجازاتی دارد؟ در این نوشتار از خبرنگاران به آنالیز موارد برگشت خوردن چک، مجازات صدور چک برگشتی و اعمال مجازات صدور چک برگشتی نسبت به صادر نماینده می پردازیم.
موارد برگشت خوردن چک
مطابق قانون صدور چک، مواردی که می توان چک را برگشت زد از قرار زیر است :
- وجه نقد کافی در حساب نداشته باشد و یا صاحب حساب تمام یا قسمتی از وجه چکی که صادر نموده است را از حساب بانکی برداشت کند
- صادر نماینده با آگاهی نسبت به بسته بودن حساب خود چک صادر کند و یا بعد از صادر کردن چک حساب خود را مسدود کند
- زمانی که صادر نماینده چک دستور دهد که وجه به دارنده چک پرداخت نگردد
- در صورتی که چک به صورتی تنظیم شده باشد که بانک به دلایلی مانند قلم خوردگی، عدم مطابقت امضا و یا اختلاف در مندرجات چک از پرداخت وجه به دارنده چک خودداری کند
مجازات صدور چک برگشتی
طبق ماده 7 قانون صدور چک، در صورتی که صادر نماینده چک اقدام به صدور چک بلامحل کند، دارای مجازات است. این مجازات بر اساس میزان مبلغ چک متفاوت است که در جدول زیر آن را نشان دادیم.
مبلغ مندرج در چک برگشتی | مجازات |
کمتر از 10 میلیون ریال | تا حداکثر 6 ماه حبس |
از 10 میلیون ریال تا 50 میلیون ریال | از 6 ماه تا 1 سال حبس |
بیشتر از 50 میلیون ریال | حبس از 1 سال تا 2 سال / ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت سال |
در صورتی که صادر نماینده چک، اقدام به صدور چند چک برگشتی کند، مجموع مبالغ آن چک ها در نظر گرفته خواهد شد تا میزان مجازات مشخص گردد.
اعمال مجازات صدور چک برگشتی نسبت به صادر نماینده
مجازات صدور چک بلامحل تنها نسبت به صادر نماینده آن اعمال می گردد و نه نسبت به ظهرنویسان. ظهرنویس کسی است که چک را پشت نویسی نموده است. بنابراین مجازات های گفته شده در بالا تنها نسبت به کسی که چک را صادر نموده است اعمال خواهد شد.
برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر راه های وصول چک برگشتی را مطالعه کنید.
منبع: پیام دلتا